Dekorációs ötletek az ősz jegyében.

Lassan véget ér a nyár akár örülünk ennek, akár búslakodunk miatta, bár szerintem nem érdemes, hiszen az ősz egy nagyon sokszínű évszak és még rengeteg „ teendőnk „ van hiszen amit nyáron megtermeltünk, azt most be kell takarítani. Ezekből rengeteg mindent készíthetünk kellemes őszi estéken még a tornácon ücsörögve,  csak már egy plédbe bebugyolálva magunkat, egy csésze illatos gyömbértea társaságában ami ha fázunk kellemesen átmelenget minket.
És, hogy mire gondolok pontosan? Elsősorban dekorációkra, amiket készíthetünk ajándékba, vagy magunkat is meglephetjük vele.
Az első számomra nagyon kedves dekoráció,  ami nem csak szép de illatozik is, az egy fűszernövény „ fonat „ ha nem felejtünk el bele levendula csokrocskát kötni, akkor a molyok ellen is védelmet nyújt! 
 Az elkészítése a látszat ellenére nem nehéz, a már megszárított növényekből csokrokat kötünk és tetszés szerint felfűzzük őket egy vastagabb drótra. A drót végét ne felejtsük el meghajlítani, hogy a kész művünket könnyen felakaszthassuk.
Én elsősorban konyhába, esetleg kamra ajtóra ajánlom, de persze ezt mindenki döntse el saját ízlése szerint.
Íme a már elkészült fonat, itt a készítő drót helyett rafiát alkalmazott, szerintem mindkettő tökéletes megoldás.
 
Az előzőnél egy sokkal egyszerűbb dekoráció, amihez csupán egy kossárra ( az én esetemben őszi anyagból van a bélése ) néhány tökre és díszkáposztára van szükségünk. Természetesen rengeteg variáció létezik, mert használhatunk tüzes narancs színű dísztököket, díszkáposzta helyet Erikát, ki ki kedve szerint. Ha ezt az összeállítás elkészítjük és kitesszük a teraszra védett helyen még a fagyok után is díszít, néha egészen karácsonyig, amikor bár fájó szívvel de megválok tőle a karácsonyi dekorációnak átadva a helyét.

 Egy másik egyszerű dekoráció, ami egy vendégség előtt jutott az eszembe az egy mécsestartó, ami nagyon ” unalmasnak ” tűnt magában, de már sok időm nem volt, hogy valami maradandót alkossak, így egyszerűen egy őszi szalvétát félbehajtottam és rafiával rákötöttem az említett mécsestartóra. Esti fényben nagyon szépen mutatott. 
Még egy gyertyás dekoráció, amihez már picit több kellékre és időre van szükségünk, de szerintem megéri a fáradságot, mert nagyon szép. Az alap a gyertya színe, ahhoz válasszuk a megfelelő terméseket, kiegészítőket. Nagyon szépen mutat sötétebb gyertyával is, ami mellé szárított csipkebogyót szórhatunk. Vagy amennyiben illatos dekorációt szeretnénk, akár szegfűszeget is, bár az már inkább a tél hangulatát idézi, de ha ennyire előreszaladunk, és ezt a megoldást választjuk, akkor ne felejtsünk el mellé illatos fahéj rudakat szórni.
 
Mára az utolsó dekoráció amit meg szeretnék veletek osztani, egy ajtó koszorú, hiszen mint tudjuk ha vendégségbe megyünk mindig az első benyomás a fontos. Ezzel mások is így vannak ezért tegyük széppé, mutatóssá bejárati ajtónkat, hogy a hozzánk vendégségbe érkezőknek legyen mit csodálniuk még várakoznak.
Ez a koszorú amilyen mutatós, olyan egyszerű elkészíteni, természetesen nem csak egyfajta paprikát használhatunk, hanem bátran variáljunk a formákkal, színekkel. Az alap egy vesszőkoszorú, amit készíthetünk mi magunk is, de beszerezhetjük kreatív üzletben is, ezen kívül már csak némi drótra és persze a paprikákra van szükségünk.
Az elkészítés menete: 4-5 paprikát a szárainál összefogunk, és jó erősen megdrótozzuk, ilyen kötegeket kell készítenünk, jó sokat, attól függően, hogy mekkora a koszorú alapunk. Majd ha megvannak a kis csokrocskák más dolgunk már nem is marad, mint egyenként feldrótozni őket az alapra. A maradék drótból ne felejtsünk el akasztót készíteni, én mindig ezzel szoktam kezdeni, hogy a kész művünket könnyedén felakaszthassuk.
Amire figyelnünk kell, hogy olyan ajtóra helyezzük, amit nem tűz folyamatosan a nap és nem éri eső, mert különben nagyon hamar megfakul, vagy elrohad a koszorúnk! Aki esetleg sajnálja a bejárati ajtóra helyezni, a konyhában is gyönyörűen mutat!
Még egy utolsó jó tanács, ha megszárad nem árt lelakkozni, hogy a portól védve legyen és könnyebben tudjuk tisztítani.
 Képek forrás: NL Cafe, saját fotók
Ha bármilyen kérdésetek van, akkor az alábbi email címen feltehetitek: totheniko75@gmail.com
Illetve az ide kapcsolódó facebook oldalon is kérdezhettek bátran: http://www.facebook.com/pages/Kreat%C3%ADv-kert-Kreat%C3%ADv-Otthon/119875681472746?ref=tn_tnmn Itt igyekszem naponta további hasznos ötletekkel szolgálni.

Eni

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

%d blogger ezt szereti: