Madárkarácsony.

Az elmúlt hetekben többször szó esett már arról, hogy mennyire fontos a madarak etetése. Erre a célra természetesen vásárolhatunk boltban kapható madáreleséget is, de mi magunk is elkészíthetjük, akár karácsonyi ” meglepetésnek ” apró szárnyas kedvenceinknek.
 
Bizony akár van, hó, akár nincs, ilyenkor december tájékán már ezek a kedves madárkák nem nagyon találnak a természetben elegendő eleséget, így ne felejtkezzünk meg az etetők feltöltéséről.

 

Az én nagy kedvencem a könnyen és gyorsan elkészíthető madárkalács, ami akár néhány csészébe töltve is igen jól mutat.
Kuglóf formába készült madárkalács, ami igen dekoratív.
Így jó lesz?:)

Öntsünk egy edénybe megolvasztani kívánt marhafaggyút (esetleg sertészsírt, bár ez nehezebben dermed és könnyebben olvad, ezért én inkább az előző megoldást ajánlom mindenkinek)!
A faggyú olvasztásánál egyetlen praktikát kell betartanunk, minél kisebb kockákra vágjuk, annál gyorsabban végzünk! Egyéb esetben ez a tevékenység néhány órát is igénybe vehet!
A faggyút bármelyik helyi hentesnél beszerezhetjük, jó esetben még örülnek is nekünk, hogy megszabadítjuk őket némi feleslegtől 🙂
Miután kezd egy kicsit megdermedni keverjünk bele olajos magvakat (napraforgómag, tökmag, köles) és dió- vagy mogyoródarabokat úgy, hogy csak annyi legyen a faggyú aránya, ami még összetartja a magokat! Esetleg készen kapható madáreleséget is vehetünk, ha egy kicsit gyorsabban szeretnénk végezni.
Mikor elkezdett kihűlni, de még formázható, gyúrjunk belőle teniszlabda nagyságú (vagy annál valamivel kisebb) golyókat, és tegyük ki a hidegre vagy be a hűtőbe!
Ha kihűlt, csomagoljuk a gombócokat hálóba (amilyenben a krumplit vagy a narancsot árulják), kössünk rá egy madzagot, és akasszuk ki az ablakba vagy egy fára. Ezt megfelelő sűrűségű, hideg időben kihelyezett madárkalács esetén akár el is hagyhatjuk.

Természetesen ettől a hagyományos formától el is rugaszkodhatunk, bátran bízzuk magunkat a fantáziánkra, és használjunk bármit, ami a kezünk ügyébe kerül, legyen az egy csésze, egy kuglófforma……

Kedvünk szerint bármilyen formába, ez esetben sütőtökbe is tömködhetünk madárkalácsot.
Szív alakú madárkalács.
Hüvös őszi estéken akár gyerekekkel is remek program, nem beszélve arról, hogy mennyire élvezni fogják ha az általuk elkészített madárkalácson megjelennek az első madárkák.
 
De hogyan is készítsük? Az interneten többféle recept is kering, ( diós, kókuszos…) én most az általam már beváltat legegyszerűbb receptet szeretném megosztani veletek.
Íme a recept:
Természetesen sütemény formába is tehetjük, így készíthetünk szívecskét, virágot de akár karácsonyi figurákat is Pl. harangot, amivel a kinti fenyőt az ünnepek előtt szépen feldíszíthetjük.
 

Ha tetszett a bejegyzés és naponta szeretnél velem “találkozni” a blog facebook oldalához ITT csatlakozhatsz sőt már a nemrég induló Fotóskellékek és dekorációk by EnArt Design oldalon is megtalálsz, amihez pedig ITT tudsz csatlakozni.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként!!! ( így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről ) illetve feliratkozni a blogra, hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések.

Képek f: Pinterest

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod.  ?

Szeretettel,

Eni
Képek forrása: Pinterest

 


 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

%d blogger ezt szereti: