Pillangók a kertben.

Lepke, pille, pillangó… E szavak hallatán könnyed vidámság, nyári napsütés, színpompás virágos rét jut rögtön eszembe. Szemem előtt azonnal megjelennek a tarka pillangók, ahogy szállnak virágról virágra, rövid időre meg-megpihenve a kiválasztott szirmok között, mint megannyi piciny tündér.
Virágos mezőn, kirándulás közben gyakran találkozunk a kedves lepkékkel, de van néhány praktika, amivel a kertünknek is gyakori látogatóivá tehetjük őket.
A hazánkban előforduló csaknem 3500 lepkefaj igen gazdag és változatos szín és formavilágot tár elénk. Bár sok faj hasonló, csak alapos vizsgálattal elkülöníthető, kertünkben – elhelyezkedésétől függően – laikus szemlélőként is megfigyelhetünk minimum 30-40 különböző pillét.
Vándor lepke, tavasszal délről érkezik, majd ősszel távozik. Enyhe teleken áttelelhet.

Nem célom a hazai lepkefajok teljes körű rendszertani bemutatása. Ha valaki szeretne komolyabban elmélyedni a témában, akkor javaslom a http://jasius.hu/lepidopterology/index.htmloldalt, ami kiváló kiindulópont Magyarország nappali lepkéinek tanulmányozásához.

Nézzük inkább, mit tehetünk annak érdekében, hogy kertünk igazi lepke-kertté váljon!
A kifejlett lepkéket leginkább a színes virágokkal tudjuk kertünkbe csalogatni. A virágok nektárja a lepkék fő tápláléka. Mind a cserjék, mind az évelő és egynyári növények között találunk olyan fajokat, melyek vonzzák a pillangókat.
A teljesség igénye nélkül:

Nyári orogna (Buddleja davidii)

Nappali pávaszem (Inachis io) – legismertebb hazai lepkénk nyári orgonán.

Gyöngyvessző fajták (Spiraea sp.)

Bodza (Sambucus sp.)
Örökzöld illatos lonc (Lonicera japonica Halliana)
Levendula (Lavandula sp.)
Bugás lángvirág (Phlox paniculata)
Sétányrózsa (Lantana)
2013. év rovara a citromlepke Gonepteryx rhamni) sétányrózsa virágján.
Rézvirág (Zinnia)
Pillangó virág (Cosmos)
Kúpvirág (Rudbeckia)
Kasvirág (Echinacea)
Zsálya (Salvia)
Alakítsunk ki olyan összeültetéseket, hogy kora tavasztól késő őszig folyamatosan virágozzon valamilyen növény a kertben. Fészkesek, pillangósok, ajakosok: minél változatosabb az ágyásunk, annál több lepkefajt tudunk bevonzani.
Sakktáblalepke (Melanargia galathea) margarétán.
 A virágok nektárján kívül hullott gyümölcsökből is előszeretettel szívogatnak táplálékot.
Kis rókalepke virágzó gyümölcsfán. Később a hullott gyümölcs is táplálékot nyújt majd.
Sokkal több lepke fordul meg a kertünkben, ha van egy háborítatlan sarok, ahol lerakhatják petéiket, és a hernyók kifejlődhetnek. Néhány négyzetméter „lágyszárú dzsungel” már sokat jelent a szaporodásuk szempontjából. Számos nappali lepkénk hernyója csalánfélékkel és fűfélékkel táplálkozik, ezek a növények bárhol megélnek, ha nem bolygatjuk őket. Vannak monofág fajok, melyek egy kifejezett növényfajt részesítenek előnyben – ilyen például a bíboros csüngőlepke (Zygaena purpuralis), melynek hernyója kizárólag kakukkfűvel (Thymus) táplálkozik. A polifág fajok nem ennyire specializáltak, ők többfajta növényen is kifejlődnek.
Bíboros csüngőlepke kifejlett példánya szegfűn. Hernyója kizárólag kakukkfűvel táplálkozik.
Kirándulás, erdei séta közben biztos mindenki látott már pocsolya mellől hirtelen felröppenő pillangókat. Ha van lehetőségünk, alakítsunk ki mi is hasonló „tocsogót”. Akár egy kis tófólia darabot is tehetünk a saját pocsolyánk alá, hogy ne szivárogjon el a víz. A hím lepkék a számukra igen fontos ásványi anyagokat ezekből a vizes foltokból tudják pótolni.
Boglárkalepkék a nedves földről isznak, így jutnak hozzá a színpompához szükséges ásványi anyagokhoz.
Tudom, hogy néha elkerülhetetlen, de a lepkék és más kertünkben élő állatok szempontjából is fontos, hogy minimalizáljuk a vegyszerek használatát.
A lepkék azon túl, hogy esztétikai élményben részesítenek minket, a rovarbeporzásban is részt vesznek, nem utolsó sorban pedig táplálékul szolgálnak számos énekes madár fajnak, így szerepük a kertünkben bőven túlmutat azon, hogy gyönyörködjünk bennük.
Hámori Kriszta
KL Kert Kft.
Képek forrása: Pinterest

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

%d blogger ezt szereti: