Így festünk mi, avagy hogyan lesz az újból vintage?

Többen kértétek, hogy áruljam el mi a titkunk, hogyan készülnek a bútoraink? Valóban újak? És ha igen, hogyan érjük el a vintage hatást? Nos a kérdés igen összetett, mert ahány bútor, ahány alapanyag, annyiféle festék és módszer.:) Szóval ha bútorfestés, akkor nincs általános szabály, illetve nincs két egyforma “mester”. Másképpen dolgozik egy profi, több évtizedes tanult múlttal rendelkező asztalos és másképpen egy hobbi bútorfestő.

Nos nézzük az előzőt, hiszen az EnArt Design bútorainak 80 %-át profi asztalos ( kilétét saját kérésére nem fedhetem fel ) készíti. A maradék 20 % lennék én. 🙂

ezek a bútorok valóban minden esetben újjak, a saját kis műhelyünkben készülnek, nagyrészt egyedi megrendelésre. Itt szeretném megjegyezni, ha bárkinek kedve támad otthon festegetni, természetesen natúr változatban is rendelhetőek!

Miután egy egy bútor elkészül, első lépés a csiszolás ( nem tévedés, rögtön ezzel kell kezdeni ) majd következik a vizezés és pácolás, ami a bútor alapszínét adja. Majd száradás után újabb csiszolás következik ( persze a csiszolások után nem szabad megfeledkezni az alapos portalanításról sem ) és jöhet a fedőfesték. Ezeknél a bútoroknál mi minden esetben kétkomponensű oldószeres festéket használunk. Nagyon büdös, de cserében nagyon tartós. 🙂 Ez biztosan nem fog egy ráesett tolltól, egy ráhelyezett forró teáscsészétől ( mindkét eset előfordult már ) vagy netán szállítás közben megsérülni, hacsak nem éri valami drasztikus külső behatás ( sajnos ez utóbbival is volt szerencsénk találkozni szállítás során a karácsonyi véghajrában, de ezek persze extrém és egyedi esetek! ).

Miután a festékréteg megszáradt, újabb csiszolás következik, ez esetben már azért, hogy az első réteg, azaz a pác “előbukkanjon” és elérjük a koptatott hatást. Amint ezt elértük és úgy látjuk megfelelően “kopott” jöhet az első lakréteg, majd száradás után újabb csiszolás és mindezek után a záró lakkozás, amivel véglegesen zárjuk a felületet.

Hogy mindez mennyire bonyolult? Nos így első olvasásra talán igen, egy szakembernek kevésbé. Pont ezért hobbi bútorfestőknek otthoni festés esetén én ezt a módszert nem is ajánlom.

Mégis fontosnak tartottam mindezt leírni, egyrészt mert tudni szerettétek volna, másrészt pedig azért, hogy lássátok mennyi munka van egy ilyen bútorral.

Igen ám, de ha nem ezt, akkor mégis mit? IDE kattintva a blogon a jobb felső sarokban található keresőbe, ha beírjátok a festék szócskát, több posztot is fogtok találni hobbifesték témakörben. Érdemes elolvasni őket, hiszen mindig van új a nap alatt. 🙂 Legutóbb éppen egy hete írtam egy Magyarországon még egyedülálló krétafestékről, amit szintén megtaláltok ITT.

Egy kis ízelítő. 🙂

Ha tetszett a bejegyzés és naponta szeretnél velem “találkozni” a blog facebook oldalához ITT csatlakozhatsz.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként!!! ( így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről ) illetve feliratkozni a blogra, hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések.

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod.  ?

Szeretettel,

Eni

EnArt Design

 

 

 

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

%d blogger ezt szereti: