Ház francia ablakkal, avagy az örömök kertje.

Biztosan észre vettétek már az elmúlt évek során, hogy nem szoktam újévi fogadalmakat tenni itt a blogon (egyébként sem) mert egyszerűen nem látom értelmét vagy mondhatnám (írhatnám) azt is, hogy úgy sem tudom ezeket betartani. 🙂

Most valamilyen formában mégis azt teszem, hiszen hosszas tervezgetés után új sorozat indul a blogon. Talán a címből már sejtetek, hogy ez nem más mint AZ ÖRÖMÖK KERTJE. Hogy miért pont ezt a nevet választottam és mit is takar ez pontosan?

Nos úgy gondolom egy kertnek csak akkor van értelme ha ebben a sok-sok munka mellett maximálisan örömünket  leljük, ezt támasztja alá egy ősi kínai mondás is, miszerint “Kertész legyen ki boldogságra vágyik”. Ezért bárhol is éltem, próbáltam olyan kertet (balkont) kialakítani ami a “kötelező” munka mellett maximális örömforrás is volt egyszerre. Persze, hogy ki mit ért az örömforrás fogalma alatt, az viszonylag relatív, ebbe nekem akár a gyomlálás is beletartozik (remek relaxációs tevékenység) persze ezt azért szeretem minimálisra csökkenteni. Erre szerencsére ma már sokféle megoldás létezik, sőt volt régen is, de ez majd egy külön poszt témája lesz. 😉

Ami a terveket illeti és azt hiszem az idei év leginkább erről fog szólni, az a fűszerkert és egy konyhakert kialakítása. Hogy mi ebben az izgalmas és miért érdemes erre egy “sorozatot” építeni? Erre nagyon egyszerű a magyarázat, egy konyhakert amellett, hogy megvan a maga funkciója, lehet szép is és akár “díszítő elemként” is beilleszthető a kertbe, főleg ha nem ragaszkodunk a hagyományos ültetési módokhoz.

Miután elterveztük, hogy hogyan nézzen ki álmaink konyhakertje, a következő lépés a zöldségek, gyümölcsök kiválasztása. Ez esetben is törekedjünk valami különlegesre, ami nem csak finom, hanem mutatós is, nem is beszélve arról, hogy bár a magok, palánták kínálata igen széles, a piacon ritkán jönnek szembe ezek a növények. Garantáltan öröm lesz őket szüretelni és új, izgalmas recepteket kipróbálni.

Egy kis ízelítő az én idei növénylistámról, amikről egyenként is szeretnék majd írni nektek:

 • Sárgarépa lilás-feket
 • Piros levelű leveles kel
 • Zöldbab – feket
 • Okra
 • Feketegyökér
 • Újzélandi spenót
 • Cukkini – kerek termésű
 • Metélőfokhagyma
 • Mángold
 • Szárzeller
 • Luffa tök

Ez persze csak egy ideiglenes lista ezeket sikerült eddig beszereznem, ehhez majd még jó néhány mag és palánta társul majd nem beszélve a fűszernövényekről, gyógynövényekről amik nagy kedvenceim és előszeretettel használom őket.

Azt hiszem már ez is adna bőven témát az idei  szezonra, de emellett folytatódik a tó projekt, amit már tavaly elkezdtem, de még van vele teendő bőven, mint ahogy az erdős terület “megfiatalításával” is, ahol egy csendes kis pihenő sarok kialakítása is tervben van.

 

Valahogy így fog kinézni az örömök kertje, aminek az olvasásában remélem Ti éppen annyi örömeteket lelitek, majd, mint én a kialakításában. 😉

Mert ugye emlékeztek? “Kertész legyen ki boldogságra vágyik”. 😉

Ha tetszett a bejegyzés és naponta szeretnél velem “találkozni” a blog facebook oldalához ITT csatlakozhatsz.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként!!! ( így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről ) illetve feliratkozni a blogra, hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések.

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod.  ?

Képek forrása: Pinterest, EnArt Design by Tóth Enikő

Szeretettel,

Eni

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

%d blogger ezt szereti: