Ház francia ablakkal, alakul a télikert.

Ugye emlékeztek a hatalmas francia ablakra, ami miatt beleszerettem a házba? Nos a szerelem a mai napig nem múlt el, viszont  tavaly télen rendesen küzdöttünk egymással. Igen jól gondoljátok az ablak és én.:) Ugyanis ahogy haladtunk előrébb a télben, az én kedves ablakom úgy zsugorodott össze és egyre nagyobb rések tátongtak rajta. Előbb volt vékony függöny, majd vastag függöny, kétréteg függöny…..na és persze jó sok hungarocell amivel tömködtem az egyre nagyobb réseket. Azt hiszem ezen a ponton már be kellett látnom, hogy az egész nyáron át tartó gondos felújításom, bizony nem volt eredményes. Sajnos a külső erőkkel nem számoltam és megfeledkeztem arról az apró tényről, hogy egy régi ablak, ha nem fűtik a házat és ráadásul ázik is bizony elvetemedik, majd a bentről kiáramló meleg levegő hatására fokozatosan elkezd összeszáradni. Februárban már ott tartottam, hogy csak akkor jöttem ki a nappaliba, ha éppen főznöm kellett. Ekkor már maximum 17 fokot tudtam csak varázsolni.

Tavasszal viszont a tettek mezejére léptem és elkezdtem szakemberek után kutatni, akik megoldják a problémát. Nos két opció volt, vagy nincs megoldás, vagy aranyárat kellene fizetni a megoldásért. Akkor jött az ötlet, hogy jó akkor lesz ugyan ilyen csak új. Ezzel is volt egy kis probléma, erre már mindenki tudott megoldást, csak éppen újfent aranyáron, én viszont holmiféle műanyag vacakkal nem akartam beérni ( itt kérek elnézést mindenkitől aki a műanyag nyílászárókra esküszik, én nem tudtam megbarátkozni velük ) ezért adtam magamnak egy kis gondolkodási időt.

Miután a nyár folyamán ( ez volt a fiúkkal az első nyarunk itt ) egyértelműen kiderült, hogy a francia ablak ( ami tulajdonképpen egy négyszárnyú teraszajtó ) bizony egyszer sem lett kinyitva. Valahogy nem éreztük úgy, hogy nekünk azon a teraszon kellene ücsörögni, ami ide kapcsolódik, ( talán mert az utcára néz, és a járókelők még azt is látják milyen kávé van éppen a csészémben ) viszont az már tavaly télen kiderült, hogy a nappali nem lenne baj ha néhány méterrel hosszabb lenne. Némi osztás szorzás után az is kiderült, hogy ha a teraszt beépítjük, amolyan csináld magad módon, nem kerül többe mintha egy fából készült, méretre gyártott tökéletesen záródó francia ablakot gyártatunk és hozzáadjuk az új korlát és tető költségét, ami szintén cserére szorult. A döntés tehát megszületett.:)

Szeptemberben láttunk neki a munkálatoknak, és akkor még úgy terveztük a tető kivételével mindent magunk csinálunk. Azóta már az is kiderült, hogy tetőfedésben is remek csapatot alkotunk, ugyanis az ács  egyéb teendői miatt nem tudott jönni, de roppant kedves módon telefonon megkaptuk az instrukciókat, meg időnként megnézte, hogy haladunk.:) Így utólag persze mosolygok rajta, de mikor a tetőgerendákat adogattam fel a fiúknak, na akkor azért nem voltam túl boldog és el is határoztam bárhogy hozza is az élet, a tetőt egy ács cseréli le!

Miután a vázzal elkészültünk, volt egy kis hezitálás, hogy hogyan tovább, még letettük a voksunkat a kívül fa, belül gipszkarton verzió mellett. Valahogy egy téglából felrakott vakolt valamit sehogy nem tudtam az utcafrontra elképzelni, viszont a fehérre festett vízszintes lambéria határozottan tetszik, még ha több gonddal jár is és elég gyakran újra kell festeni. Bent viszont a ház stílusa miatt éppen a lambéria volt amit először kizártam. Szerettem volna ha kinyitom a belső ajtókat a tér egységes egészkén mutasson majd. Apropó ajtók. Az újabb nagy dilemma, ha egyszer már nincs funkciójuk menjenek vagy maradjanak? Akik nyomon követik a facebook oldalt, biztosan emlékeznek, hogy ezt a kérdést ott is felvetettem, majd végül köztes megoldás született. A fele ment, a fele maradt.:)

Na de meséljenek a képek, honnan indultunk és hova jutottunk szeptembertől decemberig.

 

A régi terasz, és az éjszakákba nyúló közdelem a régi ajtókkal.

Végre elkezdtük.:)

Alapos szigetelés mindenhol. Az aljzatra a régi metlaki eltávolítása után, sóder, lépésálló hungarocell, beton, újabb szigetelés, infrafűtés, majd párazáró fólia, de azt hiszem ez megér egy külön posztot…. A tető esetében a beázás miatt kellett nagy gondot fordítanunk és a két fal közé 10 cm-es kőzetgyapot került, amire mire végeztünk mindenki allergiás lett, de minimum napokig kiütéses így ezzel haladtunk a leglassabban.

Egy fázis volt ahol végül elakadtunk, ez pedig a betonozás volt, de több hét küzdelem után szerencsére találtunk valakit, aki ezt a mindösszesen négy órás műveletet abszolválta helyettünk. Megmondom őszintén azért ezen a ponton voltak kétségeim, hogy valóban itt karácsonyozunk e, hiszen már javában benne jártunk a novemberben.

Miközben a beton száradt, Ámor kutyával mi is hasznossá tettük magunkat és a Trilak Bondex termékcsalád vakszával pontosan parketta színűre varázsoltuk a kandalló alá kerülő gerendákat. Nagyon szeretem ezt a cuccot, mert a két színt ha összekeverem, tényleg nagyon hasonló színt kapok, mint a választott parkettánk. Ráadásul szagtalan és nagyon könnyű vele dolgozni, csak egy jó minőségű vaksz ecsetre van hozzá szükségünk.

Apropó kandalló. Na ez megint feladta a leckét, mármint pontosabban a fűtés, mert csak abban voltam biztos, hogy fűtést mindenképpen szeretnék, hogy ne csak akkor tölthessük itt az időt mikor kisüt a nap. Igen ám, de kéménykiállásunk erre a célra a nappaliban van, így erre nem akartam külön pénzt áldozni. Így esett a választás egy elektromos kandallóra, ami csupán látványkandallóként is üzemel, illetve több fokozatban fűt. Miután ezt a feladatot is kipipáltam, ráakadtam az infra fűtésre, amiről már ígértem egy külön posztot. Ettől függetlenül a kandalló bekerül majd a tervezett helyére, de a funkciója maximum a dekoráció lesz.

Most már tényleg csak az utolsó simításoknál tartunk, falikarok, karnis, függönyök, amiket rohamtempóban szereztem be az IKEA-ból és a karácsonyfánkat is kiválasztottam a Design Karácsony kínálatából, amivel egy régi álmom teljesült. ennek köszönhetően nálunk már biztosan havas lesz a karácsony.:)

A karácsonyi képeket hamarosan mutatom nektek, viszont arra, hogy kívülről, hogy fog kinézni arra még tavaszig várnotok kell.  😉

Ha tetszett a bejegyzés és naponta szeretnél velem “találkozni” a blog facebook oldalához ITT csatlakozhatsz.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként!!! ( így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről ) illetve feliratkozni a blogra, hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések.

Ha tetszett a bejegyzés megköszönöm, ha másokkal is megosztod.:)

Eni

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

%d blogger ezt szereti: