Hogy mi is az Örömök kertje? Ha lemaradtál a posztról, akkor kezd ITT, ebből az összefoglalóból minden kiderül. 😉
Ha ezen túljutottál kedves olvasó, akkor térjünk is a lényegre. 😉
A luffatök (Luffa aegyptica) vagy más néven szivacstök egy Ázsiából származó 2-3 méteresre is megnövő kúszónövény mely a honos tökféléink rokona. Különbség a termésében, illetve felhasználásában van ugyanis a luffatök éretten étkezésre alkalmatlan!!! A zsenge zöld gyümölcsök viszont fogyaszthatóak, elkészítési módjai a cukkini felhasználásához hasonlóak.
Na de hogyan lesz a tökből szivacs? 🙂
A terméseket ősszel a fagyok előtt kocsánnyal együtt szedjük le, és szellős helyen felfüggesztve szárítsuk tovább.
A tökök teljes kiszáradása után a külső, bőrszerű héjat távolítsuk el, majd előtűnik a rostok világosbarna szövedéke. Ahhoz hogy feldolgozható alapterméket nyerjünk, először a termést áztassuk pár napig, utána hámozzuk meg és a magokat távolítsuk el. Ezt követően tiszta bő vízben addig mossuk, amíg csak a rosthálózat marad, ezután alaposan szárítsuk ki.
Ezután már tényleg csak a feldolgozás marad hátra. készíthetünk belőle mosogató szivacsot ( erről és a hulladékmentes háztartásról bővebben ITT olvashattok ) fürdőszivacsot, szappant, ami amellett, hogy igen mutatós bőrradírként is funkcionál. Hogy ezek milyen formában készülnek el, annak ahogy mondani, azaz írni szoktam tényleg csak a képzeletünk szab határt. 😉
Remélem többen kedvet kaptatok ennek a sokoldalú növénynek a termesztéséhez és idén nem csak az én kertemben, azaz az Örömök kertjében kap főszerepet. 😉
Ha tetszett a bejegyzés és naponta szeretnél velem “találkozni” a blog facebook oldalához ITT csatlakozhatsz.
Amennyiben nem szeretnél lemaradni a friss posztokról, ötletekről ne felejtsd el bekapcsolni a követés funkciót, azon belül pedig beállítani a megjelenítés elsőként!!! ( így tuti nem maradsz le a friss posztokról, akciókról, eseményekről ) illetve feliratkozni a blogra, hogy garantáltan eljussanak hozzád a legfrissebb bejegyzések.
Képek forrása: Pinterest
Szeretettel,
Eni